Vind jij het leuk om tijdens die warme zomermaanden boven de boeken te hangen? Waarschijnlijk niet. Ik zou eigenlijk niet weten hoe dat voelt, aangezien ik in mijn vijf academiejaren KdG nog nooit gezakt ben geweest voor een examen. Wil jij ook chillen tijdens de zomermaanden? Deze 10 persoonlijke studietips zullen je alvast helpen!
1 Verhaaltjes voor het slapengaan
Wie denkt dat verhaaltjes voor het slapengaan voor kinderen zijn heeft dat goed mis! Tijdens onze nachtrust, versterken onze hersenen nieuwe herinneringen, dus is de kans groot dat we niet vergeten wat we herzien vlak voor we indommelen. Dit is vooral handig bij het studeren van woordenlijsten voor taalvakken! Probeer wel niet al de rommel van op je bureau mee te nemen naar je bed; je moet je bed nog associëren met slapen.
Bonus: Doordat je studeert/herhaalt zullen je hersenen actiever zijn tijdens het slapen. Bijgevolg zal je dieper en intenser dromen!
2 Vitamine C
Dit klinkt echt wel heel cliché, maar zelfs tijdens het schooljaar pas ik dit trucje toe. Vitamine C zorgt ervoor dat je je opgewekt voelt en klaar bent voor de dag. Laat die tas koffie dus maar even staan en pers een paar citroenen in een glas lauw water!
Tip van de expert: Ik neem ongeveer 2 citroenen per liter water. Maar je kan hier natuurlijk mee spelen naargelang je smaakpapillen kunnen verdragen.
3 Magnesium
Tijdens het schooljaar kom ik vaak vermoeid thuis van school en wil ik graag zo snel mogelijk m’n onesie aandoen en de zetel in kruipen. Jammer genoeg hebben de docenten vaak andere dingen gepland voor mij en begint het echte werk thuis pas (taken voorbereiden, projecten afronden,…). Daarom neem ik als ik thuis kom magnesium pillen. Deze zorgen ervoor dat ik klaar ben voor de tweede ronde. Ook tijdens de blok neem ik deze wanneer de citroenen uitgewerkt geraken
Tip van de expert: In de apotheker koop ik altijd ‘Magnepamyl OPTI+’, dit zijn geconcentreerde magnesium pillen die bovendien ook nog eens vitamines B en D en taurine bevatten.
4 Minimaliseer de leerstof voor maximale punten
Krijg jij die Kotler er ook nooit in? Ik alvast ook niet. Daarom maak ik altijd een samenvatting tijdens de blok, die ik vervolgens nog eens samenvat, en dan waarschijnlijk nog eens. Uiteindelijk schiet er niet veel meer over dan een uitgebreide inhoudstabel. Ik noem dit de ‘kapstok’ van het boek. Tijdens je eerste samenvatting probeer je de begrippen e.d. te begrijpen en schrijf je ze eens op. In de laatste samenvatting staan enkel nog kernwoorden (begrippen) maar geen uitleg, die ken je na je eerste/tweede samenvatting wel.
5 Kunnen is belangrijker dan kennen
Ik hoor altijd van medestudenten dat ze dingen echt vanbuiten studeren. Ik heb nooit begrepen wat de bedoeling hiervan is tenzij je studeert om papegaai te worden. Probeer verbanden te zoeken en probeer te begrijpen wat je studeert in plaats van gewoon dingen over te nemen. Zo worden die mondelinge examens ook veel makkelijker omdat je begrijpt wat je studeert.
Tip van de expert: Combineer tip 4 en 5 met elkaar om het onderste uit de kan te halen. Voor mij is dit de krachtigste methode om hele boeken ‘vanbuiten te leren’.
6 Splits en verplaats
Splits grote stukken leerstof op en leer ze op verschillende plaatsen. Wanneer je hetzelfde stukje op verschillende plaatsen leert, maken je hersenen verschillende associaties met deze leerstof. Het is belangrijk om dit met kleinere stukjes te doen die je meer herhaalt. 1 + 1 is op dat vlak 3…
Het is natuurlijk zo dat je niet op elke plaats even goed kan studeren, maar probeer je toch af en toe te verplaatsen. Leer bijvoorbeeld een stukje achter je bureau, ga vervolgens even later nog eens herhalen op je slaapkamer en bekijk het dan nog eens wanneer je op het toilet zit.
7 Schrijf en teken
Maak schema’s en schrijf dingen op! We slagen dingen in onze hersenen veel sneller op wanneer we ze opschrijven. Probeer de dingen niet te typen op de computer, maar probeer ze echt uit te schrijven met pen en papier. Zo kan je ze later op het examen beter oproepen in jouw geheugen.
8 Leer luidop en overhoor jezelf
Wanneer je dingen luidop zegt herinner je ze op twee manier: door ze te zeggen en ze te lezen. Door luidop te leren en jezelf te overhoren, hoor je ook wat je werkelijk zegt en hoe zelfzeker je antwoord overkomt. Zo kom je tijdens mondelinge examens ook niet voor verassingen te staan wanneer je plots begint te st-stot-otteren.
Tip van de expert: Bel eens een medestudent op en overhoor elkaar eens. Dit is niet alleen een goede pauze maar ook een goede oefening!
9 Gooi die beentjes even los
Wanneer je het even allemaal beu bent, is het een goed idee om even te pauzeren. Bewegen is dan een goed idee! Zet die muziek even vollenbak en begin gewoon wat te dansen en te zingen, je buren zullen het vast wel begrijpen dat je loco wordt tijdens de examens!
10 Zoek je eigen schema
Niet iedereen is even actief op dezelfde momenten. Zoek voor jezelf uit op welke momenten je het beste leert. Sommige mensen staan graag vroeg op om te herhalen, anderen leren dan weer beter ‘s nachts wanneer iedereen slaapt. Probeer je biologische klok wat te verzetten door vroeger of later te gaan slapen dan anders en probeer deze planning ook wat te behouden. Zorg er natuurlijk ook voor dat je elke nacht genoeg slaap hebt.
Kom, genoeg gepauzeerd, begin er maar weer aan, ik ga dat alvast ook doen! Hopelijk is iedereen er door zodat we allemaal kunnen chillen tijdens de vakantie!
P.S.: Pas wel op wanneer je tips 8 en 9 in de bib uitprobeert, anderen zouden hier misschien niet mee gediend zijn!