De content marketeer van 2021 moet alles kunnen. Video’s bewerken, sociale mediakanalen beheren, de resultaten van campagnes analyseren… En natuurlijk: wervende teksten schrijven. Content & copywriting expert -slash- KdG-docent Brigitte De Ruysscher vertelt over haar dagelijkse uitdagingen en best practices. Zoals inspiratie vinden, writer’s block en SEO.
Tools waar ons content <3 sneller van slaat
In onze opleiding marketing leren we werken met tools zoals Google Adwords, Keywordplanner en Screaming Frog voor SEO. Waar kan je als content marketeer terecht met al je vragen? Waar haal jij je inspiratie? Deze tips van Brigitte helpen je zeker en vast:
- Copyblogger
Je vindt er handige tools die je als content marketeer vooruit helpen. Check ook de interessante blogpagina. Must reads voor iedere aspirant-copywriter en content marketeer op KdG! - Hoe geef je de titels van je (blog)artikels vorm? Stap soms eens af van ‘de 7 manieren om…’ en bied een antwoord op de vraag waar je lezers naar zoeken. Gebruik daarvoor AnswerThePublic of laat je inspireren via Google Trends.
- The Social Media Geekout groep op Facebook
Sluit je zeker aan bij deze groep als je een stage loopt waarbij je sociale mediakanalen beheert. Gooi je vragen in de groep, krijg de beste memes te zien en breid je netwerk uit. Geek out today! - Wil je je teksten SEO-vriendelijker maken? Neem dan een kijkje op de blog van Moz. Je vindt er ook de zogenaamde ‘Whiteboard Fridays’ terug: heel leerrijke lessen die je prangende vragen over SEO beantwoorden en waarmee je meteen aan de slag kan!
- Word lid van dé lokale SEO-Facebook community: SEO Benelux. Deel je ervaringen, stel je vragen aan andere SEO-freaks en leer vooral veel bij!
Lukt het schrijven even niet?
Writer’s block: we komen het allemaal wel eens tegen dat onze pen niet meewerkt. De truc is om iets te vinden waarmee je dat blok aan je been even aan de kant zet. Brigittes geheim: schema’s en lijstjes. Breng structuur in je schrijfpatroon als je merkt dat je vaak niet gestructureerd te werk gaat. Komen de volzinnen niet meteen? Dan heb je zo al wel een duidelijk zicht op wat je uiteindelijk wilt vertellen.
Ideeën of inspiratie nodig? Zo vindt Brigitte ze:
“Verzet je zinnen door te lopen of te wandelen in de natuur. Ik heb altijd de beste ideeën als ik onderweg ben. Ondertussen heb ik gewoonlijk wat muziek op staan. Wanneer ik thuiskom, neem ik meteen iets om te schrijven. En pen ik een boomstructuur neer. Of schrijf ik trefwoorden op.
Plan je activiteiten altijd wanneer je het meest productief bent. Ben je een ochtendmens of eerder een avondmens? Pas je routine daaraan aan. Klassiek 9-to-5 is niets voor creatievelingen, daar ben ik van overtuigd!
Zorg dat je overal iets in de buurt hebt om te schrijven. Schrijf je geniale ideeën altijd op papier, want voor je het weet zijn ze weg… Mijn huis ligt VOL met boekjes en schriftjes. Schemaatjes all the way!
Tot slot, een cliché dat werkt: zet de tv op en kijk een aflevering van bijvoorbeeld The Crown. Als docent Engels op KdG is wat reclame voor kwaliteitsvolle Engelse series nooit ver weg ;-)… Steek de was in, vouw je kleren op… Doe gewoon even iets anders. Daarna begin je er weer aan!”
Ik ben jaloers op mensen die op commando kunnen schrijven. Misschien komt dat nog wel met de jaren, I don’t know, maar creativiteit kan je niet verplichten
Dt-allergie
Ten slotte vroeg ik Brigitte naar de grootste fout die ze in haar carrière heeft gemaakt. Gelukkig was het niets dat niet kon rechtgezet worden, maar wel iets waar ze veel uit geleerd heeft:
‘Ik heb ooit een dt-fout in mijn werk pas opgemerkt na publicatie. Ik doe ook social media management, en dan moet het soms snel gaan. Gelukkig kon ik het aanpassen. Ik schaam me dus echt als er toch een fout in mijn tekst sluipt, hoewel het normaal is dat zoiets soms gebeurt. Mijn proffen taalkunde hadden het vroeger vaak over de logica van dt-fouten. Maar dat is voor een klant (en je docent) natuurlijk geen excuus… Een wijze raad? Check je spelling altijd! Lees na, lees nog eens na … én lees de dag nadien nog maar eens na! Het liefst hardop.’
Heb je een vraag voor Brigitte?
Stuur haar een bericht via LinkedIn.
Nog meer info om succesvolle teksten te schrijven?
Check snel deze 4 tips!