Chocalicious afternoon…

Written By The School of Marketing

Een chocoladeworkshop bij ChocAlicious volgen als onderdeel van het keuzetraject online marketing? Say what!? Ondertussen wisten we allemaal al dat marketing een superleuke, uitdagende en creatieve opleiding is… Maar dat je ook een namiddag letterlijk en figuurlijk je vingers mag gaan aflikken maakt ons toch dat tikkeltje unieker dan de rest!


Wanneer je je inschrijft voor het derde jaar marketing sta je voor een moeilijk dilemma: kiezen uit drie extreem interessante trajecten. Zo heb je ‘Shop & Retailmarketing’, ‘Start-up Marketing’ en ‘Online Marketing’. Elk met z’n eigen troeven. Voor mij was de keuze echter snel gemaakt. Teksten schrijven, websites maken, blogberichten creëren… zijn dingen die ik echt graag doe. Ik koos dus voor de volle 100% voor het traject ‘Online Marketing’!

Het online marketing traject

Onze opdracht: een online marketingplan opstellen, een e-mailcampagne creëren en een SEA (search engine advertising) campagne lanceren voor een bedrijf naar keuze. Super leuke opgave, maar how the hell vind je zomaar een bedrijf dat mee wil werken?

Voor mijn groepje was het vooral belangrijk dat we een hip, origineel en uitdagend bedrijf moesten vinden. We hadden niet meteen veel zin om creatief te brainstormen over een bedrijf dat bakstenen of WC-papier verkoopt (no offence). Na lang zoeken kwam mijn teamgenoot met een geweldig idee “omg, bij mij in de straat is er net een chocoladeworkshop geopend!”. En ja, we waren meteen verkocht! En niet enkel omdat het merendeel van de groep chocoholic is…

De chocoladeworkshop, ChocAlicious, heeft namelijk alle ingrediënten waar we ooit op hadden durven hopen. Het is een leuk, speels concept voor specifieke doelgroepen en… everybody loves chocolate! We begonnen meteen creatieve ideeën te spuwen als *smelt jij ook al voor chocalicious* of *kom een fondke leggen met onze lekkere fondant chocolade*.

Kortweg: we waren dolgelukkig! Er was enkel één probleem: we wisten eigenlijk totaal niet veel over chocolade op zich of hoe zo een chocoladeworkshop in z’n gang gaat. Als marketeer in spe weten we dat één van de keys to succes je product door en door kennen is. Je moet namelijk weten waarover je communiceert! Ook Carolien, de ongelooflijk enthousiaste en aimabele eigenares van ChocAlicious, begreep dit meteen. Ze nodigde ons dus uit om een real-life workshop mee te komen volgen. Ik moest alvast geen seconde twijfelen, voor ik het wist had ik een leuke zondagnamiddag activiteit gepland met enkele van mijn groepsgenoten.

Aan de slag!

En daar stonden we dan plots gewapend met fris gewasses ‘pollekes’, een sexy haarnetje en een plastic short. We zagen er misschien niet uit, but we were so ready for it!

Eerst kregen we een woordje uitleg over enkele basisprincipes van chocoladebewerking. Wanneer mag je chocolade nu echt chocolade noemen? Wat is temperen? Hoe zit het hele chocoladeproductieproces in elkaar? We mochten chocoladedruppeltjes proeven, snuiven aan cacaobonen en namen een kijkje in het atelier.

Daarna gingen we meteen aan de slag. We mochten beginnen aan onze eerste creatie: chocoladelolly’s maken. Daarbij leerden we vooral werken met een spuitzak (wat niet zo makkelijk is als het klinkt). We mochten onze eigen lolly’s ook versieren: noten, gedroogde bessen, prinsessen pareltjes, smarties, eetbare confetti… keuze genoeg! Zie hieronder mijn creatie: pure chocoladelolly met rozijntjes en cranberries *hmmmm*.

Verder experimenteerden we ook met dompeltechnieken. Mijn hart maakte een sprongetje toen we een hele schaal oreo’s voor ons kregen geschoteld. Het leek wel alsof Carolien precies wist wat we allemaal lekker vonden en wilden maken. Deze mochten we onderdompelen in getempereerde Callebaut melkchocolade en mooi afwerken. Ik kan het maar met één woord beschrijven: goddelijk.

Vervolgens en jammer genoeg waren we al aan de laatste stap aangekomen. Het was zeker en vast een ‘specialleke’ als afsluiter. We mochten namelijk onze handen nu echt uit de mouwen steken en kokos-rumrotsjes maken! Lekker mengen en kneden met de blote hand. We voelden ons allemaal weer even kind! Hiervan heb ik geen foto kunnen nemen aangezien ik te druk bezig was met mijn vingers af te likken en de pot uit te schrapen (sorry not sorry).

Na ongeduldig wachten waren onze creaties klaar om uit de koelkast genomen te worden. De lolly’s mochten uit hun vormpjes en de chocolade oreo’s en kokos-rumrotjes van hun plankjes. Toen kwam the best part: alles inpakken en beseffen dat je al dat lekkers gewoon mee naar huis mag nemen! En natuurlijk iedereen thuis jaloers maken…

Na deze chocalicious afternoon waren we helemaal klaar om aan onze opdrachten te beginnen. We hadden veel input gekregen én hadden ons buikje volgegeten. Beter kan toch niet?

Heb ik jullie helemaal doen smelten voor deze overheerlijke chocoladeworkshop bij Chocalicious?  Neem dan zeker eens een kijkje op Carolien haar website, Facebook en/of Instagram!