Cuba een droombestemming

Written By The School of Marketing

21316391481_e03eb16015_o

Wie Cuba zegt, zegt rum, sigaren en cocktails. Er schuilt veel meer achter Cuba dan enkel deze verwennerijen. Cuba is een land met een zeer rijke geschiedenis. Ik zou over de Cubaanse geschiedenis kunnen schrijven maar dat hebben ze bij Wikipedia al gedaan.

 

Marketing Experience Days

In het kader van de Marketing Experience Days zijn we met een toffe groep marketing studenten en docenten naar Cuba afgereisd. We hebben er genoten van het prachtige land, de natuur, de zon en niet te vergeten de typische Cubaanse cocktails.

Maar wat heeft Cuba nu met marketing te maken? Wel, niet veel om eerlijk te zijn. Tussen al de zon en palmbomen door blijft Cuba een communistisch land dat gecontroleerd wordt door de overheid. En zoals vele overheden hebben ze in Cuba ook niet veel kaas gegeten van marketing.

Bedrijfsvoering in Cuba

Een van de bekendste exportproducten van Cuba is rum. De bekendste “Havana Club” wordt wereldwijd met 2942744038_67aa7cf1a3_oveel smaak gedronken . Je zou natuurlijk kunnen denken dat Cuba hier een mooie peso aan overhoudt. Wel niks is minder waar, ze draaien ongeveer break-even. Dit door het feit dat Cuba haar flessen moet importeren om de rum te kunnen bottelen. “Waarom doen ze dit nu in hemelsnaam?”, zal je nu wel denken. Omdat voor het produceren van glazenflessen er schijnbaar enorm veel elektriciteit nodig is. Elektriciteit is in Cuba namelijk verschrikkelijk duur.

Toerisme is de 3de grootste bron van inkomsten voor de overheid. Ook hier weet Cuba het volledige potentieel niet te benutten. Omdat ze enorm veel producten importeren om de toeristen het zo comfortabel mogelijk te maken, is het een zeer dure aangelegenheid. We spreken hier vooral van voedingsmiddelen.

Nog een leuk weetje voor de internet verslaafden onder ons: in Cuba is Internet en zeker Wifi zeer schaars. Je kan er wifi-vouchers kopen die worden uitgegeven door de staat voor 1 of 2 uur surfen voor de prijs van 2 CUC en 4 CUC (1 CUC is ongeveer 1 EUR) . Voor de gemiddelde Cubaan bijna onbetaalbaar als je weet dat sommige Cubanen omgerekend nog geen 18 euro per maand verdienen.

Dit zijn enkele opmerkelijke weetjes die ik tijdens de reis heb opgestoken.

Een zonnige toekomst

Het land gaat sinds 1959 gebukt onder het communisme. Dit heeft een positieve invloed gehad op de Cubanen. Maar het communisme zorgt er tegelijk ook voor dat ze zich tot op heden niet verder hebben kunnen ontwikkelen als land.

Goed nieuws voor de Cubanen! In 2018 zal Raúl Castro aftreden als president. Met als direct gevolg dat de Castro’s geen inspraak meer hebben in het parlement. Dit zal zorgen voor een nieuwe politieke wind. Een jongere generatie met nieuwe ideeën en overtuigingen  zal eindelijk een kans krijgen om het land eventueel te hervormen en af te zien van het communistische systeem.

Je voelt het zelf al aan. Er liggen kansen voor het grijpen in Cuba voor de jonge en ambitieuze ondernemers onder ons.

Om af te sluiten nog even een foto van de supergroep!

groepsfoto