Kom uit je tent!

Foto van auteur
Written By Ruben De Kimpe

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Vele stagestudenten hebben de afgelopen maanden hun stage verdergezet vanuit hun kot. Ik deed dat vanuit mijn tent. Niet letterlijk, maar figuurlijk want ik volg stage bij FestiTent in Schilde. Hoe dat verloopt?

How it all started for me

Mijn naam is Ruben De Kimpe en ik ben zoals meeste studenten die dit lezen een laatstejaars marketing student aan de KdG Hogeschool in Antwerpen. Ik ben al sinds 2 maart stagestudent bij FestiTent in Schelle. FestiTent is een bedrijf dat zich specialiseert in het verhuren van accommodaties aan festivals en grote evenementen in de vorm van 1 tot 4 persoonstenten. Het bedrijf bestaat sinds 2014 en heeft nu al een zeer sterke reputatie ontwikkeld bij grote namen zoals Tomorrowland, Rock Werchter, Rampage, enzovoort. Maar zoals velen waarschijnlijk al door hebben, bleef een bedrijf dat handelt in tenten voor fesitvals niet lang draaiende eens de corona-crisis ons land bereikte. Aan het einde van de eerste week van april was er dan ook in overleg met mijn stagementor en -coach besloten dat het beste plan van actie was om mijn stage vanuit thuis verder te zetten. De tips hieronder zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen en ondervindingen in verband met thuis werken tijdens de stageperiode.

Tip 1: Stay in contact

Het is tijdens deze tijden belangrijker dan ooit dat er voldoende en efficiënt gecommuniceerd wordt. Het inplannen van minimum wekelijkse contactmomenten met jouw stagementor en/of collega’s is essentieel om op de hoogte te blijven van wat er van jouw wordt verwacht en wat jouw huidige taken zijn. Medewerkers en werkgevers zijn zich immers allemaal bewust van hoe groot het effect van de huidige situatie is op jouw werk. Wees daarom dus niet bang om hulp te vragen via e-mail, telefoon, Microsoft Teams of Skype (afhankelijk van wat het meest gebruikte platvorm is binnen jouw stagebedrijf). Hou zowel je stagecoach als je stagebedrijf regelmatig op de hoogte van jouw persoonlijke situatie en hoe deze jouw werk beïnvloedt. Mocht er op enig moment een probleem zijn binnen jouw persoonlijke omgeving, stel dan alle partijen hiervan meteen op de hoogte zodat er samen naar een oplossing gezocht kan worden.

 

Tip 2: Plan accordingly

Nu iedereen thuis vastzit, is het niet altijd even duidelijk welke taken wanneer en hoe uitgevoerd moeten worden. Hou je aan je normale werkuren en neem pauze wanneer je dit op de werkplaats ook zou doen om verwarring in je dagelijkse werkuren te vermijden. Hou een agenda bij met daarin al jouw huidige taken, geplande meetings en deadlines voor de komende weken zodat je constant op de hoogte bent van welke opdrachten prioriteit hebben. Natuurlijk moet het niet allemaal strikt en volgens de regels. Nu je thuis werkt heb je in zekere mate iets meer vrijheid wanneer het aankomt op jouw taken. Als je op enig moment ondervindt dat het moeilijk wordt om je voor zekere taken te motiveren of als je moet wachten op een antwoord van een collega voor je verder kan met een zekere opdracht kan je gerust aan een andere taak beginnen of misschien zelfs iets vroeger pauze nemen. Zo vermijd je onnodige stress en blijf je gemotiveerd werken!

 

Tip 3: Avoid distractions

De meest voorkomende problemen die studenten ondervinden tijdens hun “thuisstage” hebben te maken met het behouden van hun concentratie. Doordat we ons in een minder professionele omgeving bevinden, is het zeer aanlokkelijk om iets vaker social media te checken of om onze beste vrienden of vriendinnen te appen tijdens de werkuren. En waarom ook niet? Wel, het is ok om van de situatie gebruik te maken om iets meer ontspannen met je werk om te gaan, maar doe dit met mate. Een paar minuten appen wordt al snel een half uur, dus hou je gsm- en socialmediagebruik goed in de gaten voor het een probleem wordt. Tip: leg je gsm niet op je bureau, maar uit het zicht zodat je minder geneigd bent om social media te checken. Probeer er wel voor te zorgen dat je gsm nog steeds hoorbaar als collega’s of supervisors je telefonisch proberen te bereiken.

 

Tip 4: Most importantly

Blijf vooral kalm. Thuis werken is geen ramp en jouw werk hoeft hier al zeker niet onder te lijden. Als je de voorgaande tips begint op te volgen of al opvolgt, zou thuis werken niet moeilijker moeten zijn dan op de werkplaats. Hou je hoofd koel en probeer alsnog het beste van je stage te maken!

Meer stageverhalen?

Ontdek het spannende stageverhaal van Koen Claes Rouire