Notities maken like a pro

Written By Arianne Caron

I hate to break it to you, maar we zitten al in lesweek 4… Tijd om ons voor te bereiden op de kerstexamens. Vandaag zet ik een methode in de kijker die al vanaf 1950 gebruikt wordt om notities te nemen. Tien jaar later – in 1961 om exact te zijn – vloog de eerste mens in de ruimte. Toeval? I don’t think so! Toch de moeite om die Cornell methode eens uit te proberen, denk ik dan.

Bye bye fluostift, hallo pen en papier

Wanneer je met de PowerPoint van consumentengedrag of het boek van research & analytics aan je bureau zit, kan het soms moeilijk zijn de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden. In zo’n geval is de Cornell methode jouw prins op het witte paard. Stop met alles te fluoriseren en beperk je tot 1 A4 per onderwerp. De Cornell methode gebruik je dus best niet om uitgebreide samenvattingen te maken, eerder voor een schematisch overzicht van je lessen.

Tell me more, tell me more, was it love at first sight?

Liefde op het eerste zicht zal het niet zijn, je moet even wennen aan deze methode van noteren. Maar ook hier: de aanhouder wint. Je toekomstige blokkende zelf zal je dankbaar zijn! Wat wel belangrijk is: start op tijd. Zo heb je de kans om nog vragen te stellen, wanneer je een bepaald stuk leerstof nog niet helemaal onder de knie hebt.

Let’s get down to business

Genoeg gezeverd, tijd om je voorstellen aan Cornell. De beste manier om Cornell te leren kennen, is het bekijken van onderstaande foto. Nee, ik ben niet het concept van Tinder aan het uitleggen. Het gaat nog steeds over de beste manier om notities te nemen.

Hoe werkt het?

Je begint met je blad op te delen in 4 delen zoals je hierboven kan zien. Bovenaan zeg je over welk vak het gaat (handig wanneer je notities terugvindt na 3 weken, believe me).

Het grootste deel van je blad is bedoeld voor notities die je maakt tijdens de les of notities die je uit je handboek haalt. Probeer afkortingen te gebruiken en enkel de essentie neer te schrijven. Op de linkerkant van je blad (kolom 3) zet je de kernwoorden van het onderwerp. Maak hier ook plaats voor belangrijke namen, data,… Je kan deze kolom gebruiken bij het herhalen. Op basis van de kernwoorden probeer je dan te vertellen waarover de leerstof gaat. Onderaan je bladzijde maak je plaats om in enkele zinnen te zeggen waarover het onderwerp gaat.

Voila, moeilijker dan dit wordt het niet!

Moeite met studeren?

Heb je moeite met het vinden van de juiste studiemethode? Je kan met alle vragen terecht bij studiecoach.mit@kdg. Je wordt er met open armen ontvangen met al je zorgen en vragen! Wees gerust, ze zullen je niet verplichten elk vak tot in de perfectie samen te vatten. Ze zoeken samen met jou de beste aanpak en – don’t tell anyone – onze studiecoaches zijn geen fangirls van samenvatten. Stuur je niet graag mailtjes? Geen probleem, bekijk hun Facebookpagina dan eens.