Studeren en ondernemen. Twee werelden apart, of toch niet?

Foto van auteur
Written By The School of Marketing

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

business_presentation_byVectorOpenStock

Heb jij soms van die fantastische ideeën waarvan je wou dat ze bestonden? Denk je dan daarbij ook, als ik daar nu eens een bedrijf mee opstart. Dat zou het wel zijn. Je begint wat in het wilde weg te zoeken op het internet. Maar je komt al snel tot de conclusie dat je niet over de nodige kennis beschikt noch de financiële middelen. Het lijkt allemaal veel te ingewikkeld en te moeilijk. En vooral, quasi onmogelijk. Einde verhaal, boeken toe. Gedaan met dromen. Of toch niet?

De volgende stap – Start Up at Campus

Er zijn verschillende manieren om je ondernemingsdroom alsnog te realiseren. Eén daarvan is Start Up at Campus, een zogenaamde incubator georganiseerd door de KdG-hogeschool. Dit initiatief zorgt ervoor dat enkele studenten met grootse ideeën worden gefinancierd en begeleid gedurende een jaar. Uiteraard pas na een grondige selectieprocedure van een zestal maanden.

Het ondernemerstraject van Start Up at Campus zorgt voor een volledige integratie in je studie. Zo kan je zelfs studiepunten inzetten als je meedoet. Zo zie je maar dat je niet ver moet zoeken of je hebt al de volgende stap voor je plan. En dat studeren en ondernemen niet noodzakelijk tegenpolen zijn. Wil je meer weten over de vorige edities van Start Up at Campus neem dan zeker hier een kijkje. Voor de huidige editie kan je je nog inschrijven tot en met 19 december.

De snelste weg – Start Up Accelerator

Er zijn ook snellere én efficiëntere wegen naar de oprichting van je eigen onderneming. Een start up accelerator – what’s in a name – kan ervoor zorgen dat je al na drie tot vier maanden je onderneming opstart. De ondersteuning die je hier krijgt is fenomenaal. Niets ontbreekt. Een startkapitaal van ongeveer 25 000 euro, je eigen kantoorruimte, juridische begeleiding, enz.

Tegenover zulke kansen staan natuurlijk zware eisen. Er wordt immers verwacht dat je full time aan je idee werkt. Na een tweede kapitaalronde zal ook gevraagd worden voor een participatie in je bedrijf. Voorbeelden van zulke accelerators zijn Idealabs en Battle of Talents.

Wat je zeker nog moet weten

– Start Up at Campus is voor solo ondernemers of duo’s. Accelerators focussen op teams. Al is het ook mogelijk om bij een accelerator eerst aan te kloppen met een idee om dan pas een team te zoeken.

– Een accelerator vraagt in de meeste gevallen een participatie in het bedrijf. Start Up at Campus vraagt een eenmalige betaling van 1250 euro gespreid over de eerste drie winstgevende jaren om de volgende generatie jonge ondernemers te ondersteunen.

– Accelerators kiezen voornamelijk voor ‘tech’ bedrijven en concepten die niet enorm kapitaalkrachtig zijn. Maar nog belangrijker is de mogelijke exponentiële groeifactor.

– De selectieprocedure bij een accelerator is vele competitiever. De reden is simpel, ze dienen niet exclusief voor studenten maar voor iedereen met een goed concept.

– Nog niet overtuigd van je idee? Heb je verschillende concepten maar je kan niet kiezen? Als KdG-student kan je je inschrijven voor ‘Tackle your idea’. Op dit evenement geven ervaren rotten uit de bedrijfswereld in een vijftal minuten hun ongezouten mening over jouw concept.

– Bovenstaande initiatieven zijn niet de enigste in hun soort. Je moet maar eens zoeken naar bijvoorbeeld StartIt@KBC of de BetaGroup.

Heb je nog vragen of toevoegingen? Laat dan hieronder zeker een reactie achter.

 

Bron afbeelding