Water: de olie van de toekomst

The School of Marketing

Processed with Rookie

Water. Voor de ene een kleurloos en misschien zelfs betekenisloos goedje dat je dagelijks naar binnen kapt om voldoende gehydrateerd te blijven, voor de ander schaars en enorm waardevol. Wij Westerlingen hebben geen tekort aan water en kunnen overal makkelijk aan een fris flesje geraken. Dat is echter niet het geval voor het grootste deel van de bevolking. Maar liefst 78% van de wereldbevolking heeft moeite met het vinden van drinkbaar water.

Onze watervoorraad slinkt snel en Stefanie Chen was op de Marketing Experience Days om ons hiervan bewust te maken.

Water en marketing?

De link tussen marketing en water, hoewel voor mij nog een beetje onduidelijk in het begin, werd snel passioneel toegelicht door Chen. Ze legde ons uit dat elk product dat we kopen en consumeren water verbruikt, ook wel virtueel water genoemd. Zo vraagt de productie van een kilogram rijst een verbruik van maar liefst 4500 liter water.

Omdat elk bedrijf meer wil verkopen en de consument wil aanzetten tot het kopen van steeds meer producten, stijgt dat waterverbruik dan ook meer en meer. Een voorbeeld is de vleesindustrie. De cijfers van het waterverbruik in deze sector zijn hallucinant. Alhoewel Chen niet de bedoeling had om ons allen aan te sporen tot een vegetarische levensstijl, ziet zij toch een realistische toekomst waarin wij gedwongen zullen worden vlees uit ons dieet te schrappen. Dit enkel en alleen omdat het water stilaan opdroogt en we drastische veranderingen zullen moeten doorvoeren om dit tegen te gaan.

Big Business

Anderzijds is water ook big business. Talloze bedrijven prijzen flessenwater aan als ‘super gezond’, voegen een smaakje en wat vitaminen toe en noemen het een “gezonde levensstijl in een flesje”. En wij staan er natuurlijk niet bij stil dat zo’n gevuld flesje meer water vergt dan het halve litertje dat erin zit.

Verder gaf Chen nog het voorbeeld van Coca-Cola, dat genadeloos waterreserves drooglegt in India. Waardevol water voor mensen die het broodnodig hebben. Het is dus belangrijk dat wij beseffen wat er schuilgaat achter onze beslissingen, zowel binnen bedrijven als in ons persoonlijk leven. Maar ook als marketeers moeten we rekening houden met de gevolgen die onze acties hebben.

Een bitter gevecht

Voor Chen is de mogelijkheid van eventuele oorlogen om water heel realistisch. Als we verder doen zoals we nu bezig zijn, is het niet de vraag of er oorlog komt, er rest enkel de vraag wanneer die er komt. Zoals de oorlogen om olie, zal er ooit bitter gevochten worden om water.
Voor Stefanie Chen was dit een onderwerp dat heel nauw aan haar hart ligt, dat merkte je aan haar manier van presenteren. Ze hoopt dat wij, als jonge marketeers en toekomstig bedrijfspersoneel, de hete adem in onze nek beginnen te voelen en stilaan onze ogen openen voor de échte problemen.

Want zoals Chen zelf verwoordde:
“It’s not fair to the rest of the world if we don’t  try to change. It’s coming back to bite us if we don’t.”